Телефонът и децата

Телефонът и децата

Какво да изберем, телефон или компютър за детето?

Кое е по-добре и по-полезно?

Един от най-спорните въпроси през последното десетилетиe. Поне що се отнася до педагогическите методи и родителската отговорност. Е този за правилния момент, в който можем да дадем на децата достъп до съвременните технологии. Зачестяват смущаващите статистики, според които огромен процент хлапета са оставяни да се забавляват със смартфони и таблети, преди да са навършили 3-годишна възраст. А резултатите от това са даже по-притеснителни.

Въпросът е много сложен и сериозен, затова трудно може да му се даде еднозначен отговор. Има поне два варианта. Ще ги разгледаме накратко.

Телефонът и децата

Кога да вземем мобилно устройство за детето си?

Ако питаме авторите на програми за държавното образование, те най-вероятно ще отговорят. Че колкото по-отрано подрастващите се запознаят с модерните технологии. Толкова по-голям ще бъде шансът им да се „реализират успешно в пазара на труда“.

Едва ли някой би оспорил очевидното обстоятелство, че технологиите имат огромна роля в икономическия живот.

Някои частни училища, особено тези работещи по принципите на класическата Валдорфска педагогика, също са съгласни, че децата не могат и не трябва да се крият от машините.

Телефонът и децата

Таблетите би трябвало да се включат в учебната програма около 10-годишна възраст, но не и по-рано. Защото например валдорфските специалисти са убедени, че изучаването на алгебра с такива помощни нагледна средства всъщност лишава алгебрата от смисъла ѝ — да развива паметта на подрастващите.

Какво да изберем?

Можем да обобщим, че възгледите и на двата враждуващи лагера не са ДАЛИ детето да се занимава със смартфони и компютри, а повече опират до КОГА да започне. Ако се позовем и на народната мъдрост, че „бързата кучка слепи ги ражда“. Може би действително е препоръчително хлапетата да получат първите си лични джаджи едва след като сме ги развили в други направления през пословичните „първи седем години“.

Също така крайният извод е, че винаги персоналният компютър е по- добър отколкото смартфонът или лаптопът когато едно дете започва да се учи или развива в областта на информационните технологии.

PS5 Грешки

Ако имате въпроси можете да ги зададете в Нашата група и страница във фейсбук playstation5.bg